"Per me se va nella cita dolente, per ve se nell eterno doler, per me se va y la perduta gente!"

сряда, 23 януари 2008 г.

Не просто живот

align boxХийтклиф Андрю Леджър
{Heathcliff Andrew Ledger}

Роден: 4 април 1979
Пърт, Западна Австралия, Австралия

Починал: 22 януари 2008
Ню Йорк, САЩ


От ирландски и шотландски произход, но живее в Западна Австралия до навършването на 16 години, след което напуска училище и се премества в Сидни заедно с приятелката си Джена Сорел и най-добрият си приятеля, Тревър Дикарло, за да търси кариера като актьор.
През 1999 г. започва снимките на холивудския филм "10 неща, които мразя в теб", като в същото време има главна роля в австралийския филм "Две ръце", с режисьор Грегор Джордан. Само три години преди това се снима в по малки австралийски продукции, но бързо намира пътя към широката сцена.
От 2000-2005 се снима в различни продукции, подготвени от европейски режисьори, като не се интересува от доходността на филма, а какво би могла да му предостави ролята в творческо отношение.
Най-високо признание в кариерата си получава, спечелвайки наградата "Най-добър актьор на 2005", едновременно от кръговете на филмовите критиците в Ню Йорк и Сан Франциско, за ролята си в "Brokeback Mountain", за която по късно получава и номинация за Оскар - в категорията "Най-добър актьор в главна роля", както и номинация за Златен Глобус, в категорията - "Най-добър драматичен актьор".
От киностудията "Уорнър Брадърс" заявиха, че развлекателната индустрия е загубила "брилянтен актьор и изключителна личност".
Освен успешната кариера, Хийт започва собствена музикална компания, като режисира няколко видео клипа, но винаги може би на първо място за него е било семейството. Бащата - Ким Леджър, заявява, "Ние, семейството на Хийт, можем да потвърдим голямата трагедия, ненавременно отнела ни нашия любим син, брат и любящ баща на Матилда". Казва още, че синът му е бил „здраво стъпил на земята, великодушен, добросърдечен, обичащ живота, щедър и със своя отличителна индивидуалност". „Хийт се докосна до талкова много хора по много различни начини по време на своя кратък живот, че малцина имаха удоволствието наистина да го познават", допълни той.

Един от любимите ми актьори и пример за идеали, рядко срещано в „света на парите”. Лично за мен - вдъхновение и пример, както за успех, така и за човешкото в нас. От днес ще играеш на „Божествената сцена”.

Почивай в мир …