This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

"Per me se va nella cita dolente, per ve se nell eterno doler, per me se va y la perduta gente!"

понеделник, 28 юли 2008 г.

А живота трябваше да бъде толкова хубав

Имало едно момче. То не било по различно от хиляди други момчета на света, но се надявал някак да бъде уникален.

Дошло време и в безгрижният живот на момчето настъпил обрат. Той се бе влюбил. Разбира се не се влюбваше за първи път, но различното в този момент беше, че за първи път разбра, че може да обича по различен начин няколко човека, или че всеки път е различно. Първият му сблъсък с тази човешка болест - "любовта", беше приключил нелицеприятно. Последиците бяха съкрушителни, както за него, така и за приятелите му, а изреченито думи никога нямаше да могат да бъдат изтрити. Грозотата на казаното бе толкова голяма, че дори влюбен отново, той се бореше със себе си отвътре. Просто не се харесваше и разваляше всичко което бе построил досега.

Разбира се времената минаваха и това чувство, което бе намерил отново се засилваше и тогава срещна нея. Тя беше момиче, не по различно момиче от сто други, но му стана приятел. Някой беше казал, че приятелите трябва да са малко, за да са истински и те наистина не бяха и много, но тя седеше до него в дългите летни нощи и слушаше историите му. Слушаше го да се оплаква, колко несправедлив е живота и колко се различавал от всеки един на улицата. Тя слушаше и се усмихваше нежно, докато един ден се случи - целувката. Света отново се завъртя и всичко се обърна. Мислите и чувствата станаха 2 различни неща. Вече не можеше да каже аз обичам нея или друга, защото му се бе случило нещо различно. Той обичаше два пъти едновременно. Да по различен начин, да в едната бе влюбен, но никога не бе с нея и да другата го изслушваше и винаги беше до него. Обичаше и двете, макар да не можеше да си обясни как, нито защо, нито редно ли е. Просто така се случи.

Времето продължи да минава а терзанията не ставаха по леки, нито мислите. Намираше се на "място", където не знае, какво да направи. Не знаеше как да постъпи. Подяволите, та той бе влюбен в една, а беше изпитал нещо към друга... Как е възможно?

Но дойде един ден, много хубав ден, в който дочака отново изгрева и след като той отмина момчето вдигна телефона и набра номера. От там вдигна момичето, което бе с него и го изслушваше през всичкото това време. Излязоха, видяха се, а в края на разходката той и каза. Беше му много трудно, но трябваше да го направи, защото това бе правилният избор, или поне смяташе така. Каза й, че не може да бъде с нея, защото не е готов и не би могъл да я нарани с това да и обещае, че сега я обича а това да не бе вярно. Каза й още, че иска да бъде с друга, но не може и няма да има тази възможност, защото тя не иска, а след това сведе глава и се натъжи. След хилядите въпроси - "Защо?" - момичето си тръгна и те никога не се видяха повече по същият начин. Дни след това тя му прати песен за поздрав. Без думи, само песен. (След години разбра, че е постъпил правилно, но адски болеше.) А песента бе:



- Живота бе несправедлив отново, но нима някой е обещавал да бъде различно? - помисли си той и се затвори в себе си. Любовта му отново огасна с времето. Нищетата превзе света му и той остана сам. Сам в един свят пълен с приятели и врагове.

Минаха години и една приятелка веднъж го попита: - Как можа да нараниш момиче с хубава усмивка?

...А живота трябваше да бъде толкова хубав, толкова хубав...

Макаронена салата

250гр. дребни макарони
една консерва риба тон
5с.л. майонеза (или една малка опаковка от 125гр.)
Сол

Сваряват се макароните, отцеждат се от водата и се оставят да изстинат. Тона се намачква с вилица и се прибавя при макароните. Добавя се майонезата и солта и се разбърква хубаво. Сервира се веднага.

Предложение: Може да се настърже кашкавал отгоре.

вторник, 22 юли 2008 г.

Салата от крастациви по фландърски (Белгийска кухня)

Съставки:
500 гр. кисело мляко
2 бр. краставици
20 гр. майонеза
1 яйчен жълтък
1/2 вр. копър
Чер пипер
Сол

Приготвяне и сервиране:
Краставиците се обелват, нарязват се на колелца с дебелина един пръст и 10 минути се варят в леко подсолена вода (за мен лично 10 минути са много, опитайте с 5 и ако не ви допадне, експериментирайте с продължителността на варене, при която ви харесва най-много твърдостта на краставиците). Жълтъка, майонезата и киселото мляко и половината от ситно нарязания копър се разбиват до получаване на хомогенен сос, който се подправя със сол и чер пипер (може и бял). Сварените и изцедени краставици се подправят с копър, сол и черен пипер и се заливат със соса. Сервира се топла.

Ориз с краставици

Дългозърнест ориз се сварява и се измива веднага със студена вода, пресни краставици се режат на дребни лентички и се слагат в ориза, слага се и масло и се запържва за секунди. Прибавя се къри, джинджифил, малко зехтин и ябълков оцет. Половин или една кофичка (по вкус) кисело мляко, малко майонеза, соев сос, горчица, сметана (за дресинг). Всичко на око.

Салата с пине, ориз и ананас

Продукти: 
300 мл сварен ориз (използвам китайски или кафяв) 
200 - 300 г нарязано на кубчета сварено пилешко месо (или остатък от пиле на грил) 
70-100 г нарязан на кубчета ананас (консервираният е прекалено сладък за мен, може да се замени с прясна твърда праскова)

1 равна ч.л. горчица 
1 ч.л. прясноизцеден лимонов сок 
150 г майонеза 
100 г заквасена сметана (или изцедено кисело мляко) 
50 мл шампанизирано вино/газирана вода 
Сол 
Бял пипер

Къдрава салата за поднасяне 
Резенчета лимон за украса

Приготвяне:
Оризът, пилето и ананасът се смесват в голяма купа. В друга купа се смесват съставките от долната колонка. Получената заливка се изсипва върху оризово - месната маса. Салатата се разбърква внимателно. Поднася се охладена, върху измити и подсушени листове зелена салата.

Начини на сервиране: 
1. Може да се сложи в голяма плоска чиния. 
2. В чаши - за всеки по една. 
3. Ако се използва пресен ананас - той се разрязва по дължина на две, издълбава се, месестата част се нарязва в салатата, а обвивката се използва вместо чиния. Красиво и функционално.

Забележка: Вместо пиле могат да се вземат скариди.

събота, 12 юли 2008 г.

Търсене

Ще се изгубя в чашата с бира.
Снощи пих, днес пак...
Спомена ще удавя с мастика,
С уиски, а защо не коняк?

Ще се изгубя във стихове тъжни.
За да се върна отново аз цял.
Ще плача и смея през сълзи.
Но пред себе си, не и пред тях.

Ще се изгубя в мълчание меланхолично
А после ще извикам едва.
След това ще си долея - „различно”
И ще слушам по-тъжен куплет, 
От този и от предните два.

Ще се изгубя в тълпата жива.
Ще ходя, ще търся, ще бдя.
А после ще седна да надникна,
Обратно към моята гнояща душа.

Ще се изгубя сред думи излишни.
Пред всеки, пред мен и пред теб.
За да подредя сърцето си скришом,
И да смета парченцата лед.

Ще се изгуби, но ще се намеря отново.
Все същия, но може би малко разсмян.
Снощи пих, а днес ще пия до дъно
Във чашата да се огледам пиян.

четвъртък, 10 юли 2008 г.

In thay sake

In thay dreams I dwell
In thay darkness,
In thay light.
In my dreams I remain
A pure man,
Full of lies.

Thay pain I recall.
Thay laughter,
Thay tears.
I gather it for myself
And give no fear.
Nor sadness,
Nor pain.
But laughter through a rainy day.

I thay dreams I dwell
I thay life I shall be
A riddle, 
A mask of an actor
Giving passion to your soul, free.

понеделник, 7 юли 2008 г.

Размислите на един нарцистичен егоцентрик

Глава седемнадесет

Има много великолепни тъжни истории, изписани и изпълнени с огромна мъка, тъга и чувства, дори непознати за някой от нас. Това не е една от тях. Тази история описва живота, но не е тъжна, нито щастлива, нито реална. Това е една история за един обикновен човек.

Четох малко, може би по малко от колкото бих искал да прочета, но все още имам страшно много време. Написах малко, много по малко от колкото искам да напиша, но все още имам страшно много време. А живота ме дърпа, напред - назад, а аз седя и го псувам. „Успокой се, мамка ти, нека се закрепя!” - но не би. Изгубих се. Не знам кога, не знам как, но изведнъж седях по средата на една тълпа и сякаш не бях там. Или всъщност не знам, може би тогава съм се намерил, но просто бях там, в нищото и с никой, където всичко има значение или може би няма, където една дума е много и всъщност е нищо, най-накрая живота бе грабнал и мен. А толкова се борех! Загубих битката, но спечелих - себе си…